0766 672 331 office@pronext.ro

Cele mai importante trei calități pe care managerii le caută la angajații lor anul acesta sunt implicarea, inovația și adaptabilitatea, potrivit unui studiu Pronext. De asemenea,  cele mai importante lucruri pentru manageri sunt în 2024 motivarea echipei coordonate (pentru 46% dintre profesioniști), echilibrul dintre viaţa personală şi cea profesională (pentru 22%) și delegarea competențelor către persoanele potrivite (14%). 

Șapte din zece manageri iau în calcul pentru anul 2024 creșteri salariale cuprinse între 1 și 10% pentru propriile echipe, în timp ce doar doi din zece manageri mizează pe măriri cuprinse între 10 și 20%. De asemenea, 8% dintre manageri estimează că nu vor acorda creșteri salariale și doar 4% au bugetat pentru anul acesta un avans al remunerațiilor de peste 20% comparativ cu 2023. Deși companiile vor începe anul 2024 cu o strategie prudentă iar unele  vor fi nevoite să reducă numărul posturilor disponibile, o parte din manageri vor dori să acopere măcar o parte din inflație prin creșterea salariilor angajaților actuali.

Mai mult de jumătate dintre manageri (65%) estimează că vor face angajări noi în 2024 față de anul 2023, în timp ce 5% spun că vor reduce numărul de angajări și 30% se așteaptă la o “înghețare” a recrutărilor de din anul 2024. 

„Evoluția numărului de angajări va fi influențată anul acesta de viitoarele investiții străine și de evoluția consumului. Mă aștept să crească numărul de angajări pentru joburi care au legătură cu automatizarea, securitatea datelor, zone în care va crește nevoia de talente. Mulți manageri vor căuta talente noi în domenii precum dezvoltarea software și securitatea cibernetică. Totuși, estimez că vom vedea în 2024 un surplus de candidați calificați în piață, ceea ce va îi va ajuta pe  angajatorii care au nemulțumiri legate de performanta anumitor manageri sa ii inlocuiasca mai ușor”, a declarat Andreea Voicu co-fondator Pronext.

Potrivit studiului Pronext, 46% dintre managerii din România vor aloca lunar dezvoltării în carieră 5% din bugetul total lunar în anul 2024. În același timp, 41% vor aloca 10% din bugetul disponibil. Nevoia managerilor de a fi adaptabili și versatili într-un context de instabilitate economică a fost accelerată în perioada post pandemie. Profesioniștii își vor dori și în 2024 să pună accent pe creșterea nivelului de competențe  pentru a putea face fata  unui mediu economic volatil,” potrivit Pronext. 

Top 3 cele mai importante lucruri pentru manageri vor fi în 2024 motivarea echipei coordonate (pentru 46% dintre profesioniști), echilibrul dintre viaţa personală şi cea profesională (pentru 22%) și delegarea competențelor către persoanele potrivite (14%). De asemenea, nivelul de specializare este important în 2024 pentru 14% dintre managerii chestionați în studiul Pronext. 

“În ultimii cinci ani, motivarea echipei a căpătat din ce în ce mai multă importanță în viziunea a managerilor din România. Odată cu dezvoltarea conceptului de employer branding și a practicii de a transforma propriii angajați în ambasadori de brand, managerii și liderii de business vor prioritiza în 2024 creșterea brandului de angajator”, potrivit Pronext.

În ceea ce privește cele mai importante motivații profesionale ale managerilor, acesta sunt autonomia decizională (32%), echilibrul dintre viaţa personală şi cea profesională (30%) și asumarea riscului și a provocării profesionale (22%). Securitatea financiară este cea mai importantă motivație doar pentru 16% dintre manageri.  

Studiul Pronext a identificat și cele mai importante abilități pe care angajații ar trebui să le aibă în 2024, potrivit profesioniștilor din zona de  management. Cele mai importante trei calități căutate de manageri la angajați sunt implicarea (41%), inovația/creativitatea (27%) și adaptabilitatea (24%) și conformismul sunt cele mai importante abilități ale angajaților din subordine pentru 5%, respectiv 3% dintre manageri. Implicarea angajaților înseamnă că aceștia sunt aliniați misiunii strategice a organizației, că vor să participe mai mult, să facă mai mult în așa fel încât să-și aducă aportul la îndeplinirea obiectivelor societății. “Angajații implicați sunt cei care sunt tot timpul disponibili să discute,  să caute soluții, să facă o cercetare, de exemplu, ca să afle informații noi. Ei sunt mereu încântați să aloce timp pentru a optimiza procesele din organizație”, spune Andreea Voicu, expert în impresariat pentru angajați. 

Despre Pronext

Pronext este prima companie de impresariat din România pentru profesioniștii ambitiosi  din zona de  management. Serviciile de impresariat pentru manageri  implică promovarea acestora în fața companiilor selectate din industria dorită în vederea accesarii celei mai bune oportunități profesionale. Acest proces este urmat de evidențierea competențelor transferabile pe care profesioniștii le au pentru posturile țintă si negocierea ofertelor salariale inainte de intrarea in procesul de recrutare.